Rólunk

Geneva Institute for Election Monitoring, GIEM (vagy : Geneva Institute for Electoral Observation, GIEO ?)
A pártatlan és felelősségteljes választási megfigyelő szerepe kulcsfontosságúvá vált a nemzetközi kapcsolatok rendszerében. A nemzetközi megfigyelés a hidegháborús időszak után terjedt el egyre szélesebb körben, ekkor kezdtek a legfontosabb nemzetközi szervezetek ilyen tevékenységet folytatni. A multilaterális struktúrákkal párhuzamosan, számos nemzetközi nem-kormányzati szervezet is elsődleges céljának tekinti a szabad és tisztességes választások lebonyolítását, megteremtve ezzel a legitim hatalomgyakorlás közpolitikai környezetét, elősegítve az eljárásba vetett bizalmat.
A GIEM tevékenységének középpontjában a függetlenség, transzparencia és hitelesség együttes szempontjainak messzemenő figyelembevételével megteremtett, nemzetközi választási monitoring-tevékenység áll. Ennek keretében az Intézet által felkért szakemberek, – köztük jelenlegi és korábbi politikusok, diplomaták, akadémiai szféra képviselői, regionális szakértők – látnak el megfigyelői tevékenységet egységes módszertan és magas színvonalú szakmai felkészítési program alapján.
Az Intézet koordinációs tevékenysége kiterjed a szavazást megelőző, előzetes felmérő misszió (NAM) munkájának megszervezésére, majd a választási folyamat komplex áttekintésére (FSM) mind rövid, mind hosszú távú megfigyelők (STO, LTO) helyszíni biztosításával, továbbá az értékelő-elemző team irányítására. A nemzetközi gyakorlattal összhangban a GIEM lehetőséget kínál választási elemzői misszió (EAM) összeállítására, de az együttműködés kerete igény szerint lehet korlátozott megfigyelői misszió (LEOM) is.
Az Intézet a világ bármely állama részére biztosítja a monitoring-csomag szolgáltatásait, annak igénybevétele nem függ az ország nemzetközi jogi helyzetétől, ENSZ-tagságától vagy harmadik személyek által vitatott szuverenitásától.
A szakmai tevékenység közjogi kerete kiterjed általános parlamenti, helyhatósági, államfői, kormányzati, igazságszolgáltatási tisztség betöltésére vonatkozó választásokra, de szakértőink jelen vannak előválasztásokon és időközi (rendkívüli) választásokon is. Az Intézet profiljában kiemelt jelentőségű a kollektív autonómiát érintő, területi függetlenségre vonatkozó kezdeményezések, önállósulási törekvések céljait szolgáló referendumok, népszavazások monitoring-tevékenysége.
A szervezet elsődleges célja a választási folyamat – közvetlen jelenléten és párbeszéden alapuló – értékelése, objektív következtetések levonása és – igény szerint javaslatok megfogalmazása.
A GIEM technikai segítségnyújtása részeként, – a megbízó kérésére – nemzetközileg elismert, nagy tapasztalatokkal rendelkező munkatársaink részt vesznek a választási igazgatás intézményrendszerének kialakításában, választási szervek felkészítésében, oktatási tevékenységben, valamint vállalják a saját tevékenységükre vonatkozó sajtónyilvánosság biztosítását is.
A GIEM munkatársai és eseti mandátummal rendelkező szakértői sosem avatkoznak be a választási folyamatba, nem kérdőjelezik meg a választási eredményeket vagy megválasztott személy/testület legitimitását.
A GIEM maradéktalanul figyelembe veszi az Egyesült Nemzetek Főtitkára által a választási folyamatok hatékonyságának növeléséről kiadott, A/49/675 számú jelentés, III. számú mellékletében megfogalmazott ajánlásokat, tevékenysége ugyanakkor nem korlátozódik az ENSZ tagállamok csoportjára.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legutóbbi bejegyzések

Archívum